Офіційний сайт Катеринопільської районної державної адміністрації і районної ради

drv

mrog

Агропромисловий розвиток

На виконання Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо охорони тваринного світу» (№ 322 – VII від 9 квітня 2015 року) були внесені зміни до статті 39 Закону України «Про тваринний світ».

1_20160407_195643 Про це йде мова у повідомленнях Мінагрополітики та Держпродспоживслужби.

Державна служба України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів (Держпродспоживслужба) офіційно розпочинає роботу і приступає до виконання функцій, покладених на неї урядовою постановою № 667 від 2 вересня 2015 року «Про затвердження Положення про Державну службу України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів».

Старт роботі Держпродспоживслужби дає розпорядження «Питання Державної служби з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів», яке Кабінет Міністрів прийняв 6 квітня 2016 року.

Як пояснив Міністр аграрної політики та продовольства Олексій Павленко, Уряд погодився з пропозицією Мінагрополітики щодо можливості забезпечення здійснення покладених на Держпродспоживслужбу функцій і повноважень Державної ветеринарної та фітосанітарної служби, Державної інспекції з питань захисту прав споживачів, Державної санітарно-епідеміологічної служби, що припиняються, а також функцій: із здійснення державного контролю за дотриманням вимог щодо формування, встановлення та застосування державних регульованих цін; здійснення державного нагляду у сфері туризму та курортів; із захисту прав споживачів виробів з дорогоцінних металів і дорогоцінного каміння; державного нагляду (контролю) у сферах охорони прав на сорти рослин, насінництва та розсадництва.

За словами Міністра, Служба завершила всі необхідні заходи, пов'язані з державною реєстрацією, затвердженням положення, структури, штатного розпису апарату та кошторису. Відповідно до законодавства набрано 30% штату, і зараз призначення працівників триває.

Він додав, що станом на сьогодні всі територіальні органи Держпродспоживслужби завершили процедуру державної реєстрації. Відповідно, у цих терорганах призначені виконуючі обов’язки керівника. Для того, аби призначити керівників на постійній основі, оголошуватимуться конкурси.

«Сьогодні нарешті можна констатувати, що процес створення Держпродспоживслужби завершився. Ми пройшли довгий і дуже непростий шлях, але Служба запрацювала», - наголосив Міністр аграрної політики та продовольства Олексій Павленко.

Разом з тим, до 20 квітня 2016 року запрацює регіональна мережа Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів, повідомив Голова Держпродспоживслужби Володимир Лапа.

На даний момент, зазначив він, рішення Кабінету Міністрів про початок роботи Служби дозволяє запустити центральний апарат, а реорганізація територіальних органів ще триває: «Територіальні органи поки залишаються в тій формі, в якій організовувалися і ліквідовувалися. Ми плануємо до 20 квітня сформувати їх повністю. Таким чином мережа запрацює».

Крім того, Володимир Лапа зазначив, що поки що не визначився із кандидатурами двох свої заступників. «Перший заступник відповідатиме за сферу харчової безпеки і санітарії, другий — за економічний блок», - наголосив Голова Держпродспоживслужби та додав, що остаточне рішення по призначення заступників прийматиме Уряд.

Довідково

Держпродспоживслужба утворена відповідно до постанови КМУ від 10 вересня 2014 року № 442 «Про оптимізацію системи центральних органів виконавчої влади».

Постановою КМУ від 02 вересня 2015 року № 667 затверджено Положення про Держпродспоживслужбу. Територіальні органи Держпродспоживслужби утворені постановою Кабінету Міністрів України від 16 грудня 2015 року № 1092.

З метою забезпечення фінансування Держпродспоживслужби прийнято розпорядження КМУ від 27 січня 2016 року № 76-р. Затверджено структуру апарату Держпродспоживслужби та погоджено її з Міністром аграрної політики та продовольства України. Штатний розпис та кошторис апарату Держпродспоживслужби затверджено за погодженням з Мінфіном.

Головою Держпродспоживслужби 24 лютого 2016 року призначено Володимира Лапу.

Ціни на молоко сире незбиране, що заготовляється в особистих селянських господарствах населення Катеринопільського району в розрізі населених пунктів та молокопереробних підприємств, як нашого так і сусідніх районів при базисній жирності 3,4% та білку 3% складають 3-3,10 гривні за 1 кг. В разі невідповідності показників зокрема по вмісту молочного жиру, відповідно робиться перерахунок, в результаті зменшується ціна – за 1 кг. реалізованого молока.

Згідно «Програми розвитку галузі молочного скотарства на 2011-2020 роки» за минулий тиждень передано 1 нетель в особисте селянське господарство с. Шостаково. Відповідно до програми в цілому передано 18 нетелів.


images За повідомленням сектору комунікацій Головного управління Національної поліції в Черкаській області, на Черкащині активізувалися шахраї, які обманним шляхом привласнюють гроші аграріїв, які готуються до посівного сезону.

Вже зареєстровано 15 епізодів таких шахрайських дій.

За всіма фактами відкриті кримінальні провадження та проводяться досудові розслідування.

У всіх випадках зловмисники діють за однією й тією ж схемою. Використовуючи підроблені печатки та штампи приватних нотаріусів, подавали підроблені реєстраційні та установчі документи підприємств зареєстрованих на території міста Черкаси, до банківських установ міста Києва, за допомогою яких відкривали розрахункові рахунки без відома та згоди засновників таких підприємств.

В подальшому, для отримання грошей шахрайським способом, пропонували мінеральні добрива по зниженій вартості фермерським господарствам, при цьому отримували від них передоплату повної вартості поставки в розмірі 50%. Гроші надходили на банківський рахунок, до якого мали доступ шахраї, після чого знімалися в банківській установі чи перераховувалися на інші рахунки відкриті в різних банківських установах. Після того як заволодівали грошовими коштами потерпілих, злочинці вимикали мобільні телефони, а відкриті грошові рахунки більше не використовували.

Аби застерегти фермерів від недобросовісних постачальників послуг правоохоронці радять не довіряти сумнівним особам, які пропонують товар за надто низькими цінами. В першу чергу необхідно переконатися в надійності організації з якою укладається договір з надання послуг, обов’язково перевіряти документацію, яка регламентує їх діяльність, та зв’язатися з головним офісом компанії (всі дані крупних фірм є в наявності в мережі Інтернет), від якої діє продавець, для підтвердження реальності пропозиції.

16 березня 2016 року у приміщенні управління агропромислового розвитку облдержадміністрації відбувся конкурсний відбір ініціативних груп зі створення сільськогосподарських обслуговуючих кооперативів у рамках проекту « Створення регіонального навчально – практичного центру розвитку багатофункціональних кооперативів», де було представлено 4 бізнес – плани по напрямку кролівництва в районі.

Сільськогосподарськими підприємствами району здійснено закриття вологи на 31122 га, що становить 100% до планової площі. Крім цього розпочато весняно – посівну компанію урожаю 2016. Станом на 21.03.2016 року посіяно 325 га – ярого ячменю, 30 га гороху, вівса – 25 га, 20 га однорічних трав на зелений корм та  87 га багаторічних трав.

Четвер, 17 березня 2016, 16:14

ЗВЕРНЕННЯ

Автор Внутрішня політика
Середа, 09 березня 2016, 12:04

Ціна посівної - 2016

Автор Внутрішня політика

Весняно – польові роботи цьогоріч коштуватимуть аграріям нашого району понад 128,8 млн грн. Це майже  на 15 – 20% дорожче, ніж у минулому році і становитиме в середньому 3,5- 4,2 тис.грн на гектар залежно від культури. Левова частка цієї суми – це  власні кошти сільськогосподарських товаровиробників, а  майже 75млн – кошти інвесторів. На жаль, кредити для наших аграріїв на сьогодні малодоступні, а відсоткові ставки зависокі. Тому, як альтернативу пропонуємо механізм кредитування -  аграрні розписки, що є дуже важливим, як для  малого так і для середнього бізнесу, для яких  складніше знайти гроші, ніж великим агрохолдингам.

На співпрацю з банками їм розраховувати не доводиться. В одних нема застави, в інших відсутня кредитна історія, а хтось взагалі працює без бухгалтера.

Аграрна розписка надійна для обох сторін, адже фіксує безумовне зобов'язання боржника здійснити поставку сільськогосподарської продукції або сплатити кошти кредитору в обмін на отримані матеріально-технічні чи фінансові ресурси.

Предметом застави є майбутній урожай - відповідна кількість зібраної продукції. Хоча, скептики зауважують, що механізм сумнівний, адже ніхто не може гарантувати, яким буде урожай.  Але підкреслюю, що предмет застави, тобто майбутній урожай, може бути застрахований кредитором або боржником.

Наша область - серед пілотних  в Україні з їхнього впровадження. Аграрні розписки дозволять оминути цілу низку  ланок між кредитором і виробником. Окрім того, значно доступніші. Маємо вже в області першопрохідців – ТОВ «Сінгента» та СТОВ « АгроКо», яке об’єднує чотири господарства на Чорнобаївщині. Першу аграрну розписку оформили в жовтні 2015 року  на суму 15 млн.грн.  На 11 тис. га обробляють пшеницю, кукурудзу, сою, соняшник, рапс. Розпискою було законтрактовано п’ять тисяч тонн кукурудзи урожаю 2016 року.

Про детальні консультації можете звернутися до управління агропромислового розвитку райдержадміністрації.

imgpreview Фонд «Монсанто» ухвалив рішення про виділення 80 тис. доларів США (понад 2 млн гривень) на реалізацію проекту Міжнародного благодійного фонду «Добробут громад» у Житомирській та Черкаській областях, про що повідомляє прес-служба компанії.

Проект, що став переможцем міжнародного грантового конкурсу Фонду «Монсанто», передбачає створення трьох центрів з розвитку аграрних навичок студентів та школярів – на базі Бабанської школи-інтернату (Черкаська обл.), Житомирського національного агроекологічного університету та Уманського національного університету садівництва.

Планується, що проект «Розвиток навичок юних фермерів» покращуватиме навички ведення сільського господарства школярів і студентів, а також навчатиме їх основам підприємницької діяльності. У рамках проекту в Житомирському національному агроекологічному університеті буде реконструйована демонстраційна міні-ферма на 15 голів великої рогатої худоби, а в Уманському національному університеті садівництва буде створена демонстраційно-навчальна ділянка з вирощування полуниці. У Бабанській школі-інтернаті буде реконструйована демонстраційна міні-ферма на 8-10 голів великої рогатої худоби та створена демонстраційно-навчальна ділянка з вирощування зернових.

В усіх навчальних закладах, залучених до проекту, будуть проведені тренінги для викладачів та демонстраційні заходи. На основі досвіду проекту передбачена розробка методичних посібників для студентів з розвитку малих молочарських ферм та ягідництва. Також планується розробка та впровадження курсу молодого фермера для випускників школи-інтернату.

Про Міжнародний благодійний фонд «Добробут громад»

МБФ «Добробут громад» – благодійна організація, яка працює в Україні з 1994 року задля поліпшення добробуту громад з турботою про довкілля. За цей час започатковано 74 благодійні проекти, в рамках яких понад 23 тисячі сільських родин, об’єднаних у сільськогосподарські обслуговуючі кооперативи (СОК), отримали допомогу у вигляді сільськогосподарського обладнання, агроматеріалів, рослин, тварин, технічної та консультативної підтримки. Діяльність фонду «Добробут громад» орієнтована на сталий комплексний розвиток громад та передбачає, зокрема, підтримку створення та розвитку ферм сімейного типу, об’єднаних в СОК, а також навчальне й методологічне забезпечення діяльності малих та середніх сільськогосподарських товаровиробників на селі.

Про Фонд «Монсанто»

З 1964 року Фонд «Монсанто» працює заради значного та значимого поліпшення життя людей. Як і компанія «Монсанто», що є лідером інноваційного та сталого розвитку сільського господарства, Фонд «Монсанто» намагається бути інноваційним лідером філантропії, надаючи допомогу сталому розвитку громад, які цього потребують, в усьому світі. Як філантропічне відділення компанії «Монсанто», Фонд фокусується на зміцненні як фермерських громад, так і тих громад, де працюють та живуть співробітники компанії.

156-54156109f534a7777433ece8fd11ab50 Такий висновок зроблено за результатами проведення Черкаського регіонального форуму “Органічна Україна 2016: перспективи розвитку органічного виробництва та його логістика”, що пройшов у четвер 25 лютого, у великій сесійній залі Будинку Рад в місті Черкаси.

Проведення форуму ініціювали Управління агропромислового розвитку Черкаської облдержадміністрації та спілка виробників органічних сертифікованих продуктів “Органічна Україна”.

У форумі взяли участь – перший заступник голови Черкаської обласної державної адміністрації Віталій Коваль, заступник голови Черкаської обласної ради Валентин Тарасенко начальник управління агропромислового розвитку Черкаської ОДА Ігор Колодка, директор Сертифікаційного органу “Органік Стандарт” Сергій Галашевський, координатор Швейцарсько-українського проекту “Розвиток органічного ринку в Україні” Анатолій Кравченко та менеджер проекту Наталія Прокопчук, кандидат с/г наук Олексій Кротінов (Національний університет біоресурсів і природокористування, м. Київ), кандидат с/г наук і науковий редактор журналу “Зерно” Микола Косолап (НУБіП, м. Київ), генеральний директор ТОВ НВЦ “Черкасибіозахист” Сергій Зубачов, директор Консультаційного органу “КьюС” Ксенія Гладченко, керівник АФ “Поле” Іван Томенко (м. Черкаси), політик та підприємець Микола Булатецький, засновник ПП “Екорост” Зорян Найданович (м. Кіровоград), координатор заходів пілотного проекту “Створення регіонального навчально-практичного центру розвитку багатофункціональних кооперативів” фінансованого ЄС Таміла Лепьошкіна, координатор пілотного проекту в Черкаській області “Аграрні розписки в Україні” Ігор Дудка, керівники та спеціалісти управлінь агропромислового розвитку райдержадміністрації, сільськогосподарські товаровиробники Черкаської та Полтавської областей, представники громадських об'єднань фермерів і сільгосптоваровиробників.

Відкрив захід перший заступник голови облдержадміністрації Віталій Коваль.

“Здобутки наших аграріїв відомі далеко за межами області. Валове виробництво зерна, а відтак і продуктів харчування що виробляються в області по всіх категоріях перевищує в рази потребу споживання нашого населення. Але сьогодні постає питання саме якісних показників продуктів харчування”, - зазначив Віталій Володимирович.

Також він проінформував, що розвиток органічного виробництва є досить актуальним на сьогодні, через ряд екологічних, економічних та соціальних переваг, що притаманні цій сфері діяльності. Інтенсифікація сільського господарства, яка останнім часом відбувається в усьому світі, в тому числі в нашій області, серед переваг, на жаль має і негативний вплив на навколишнє середовище, виснажує природні ресурси, та в цілому впливає на якісні показники продукції, що споживає людина. 746-0e05f8a316a76561519bf7c5982ffe1e

Віталій Володимирович особливо звернув увагу на те, що на жаль, в Черкаській області інформаційна робота з питань виробництва органічної продукції майже не проводилася, а звідси і зовсім мала кількість виробників органічної продукції (це - ТОВ Агрофірма “Поле” м. Черкаси, ПП Конкін Тимофій Михайлович з м. Городище та ТОВ НВЦ "Черкасибіозахист").

“Мета цього форуму розпочати дану роботу, поступово налагоджувати співпрацю зацікавлених сільгосптоваровиробників і переробників з міжнародними організаціями щодо впровадження органічного виробництва в області”, - підкреслив Віталій Коваль.

Продовжуючи обговорення питань розвитку органічного виробництва, начальник управління агропромислового розвитку Ігор Колодка зазначив, що Черкащина займає лідируючі позиції в Україні з урожайності сільськогосподарських культур.

“Але за цими позиціями ми не помічаємо ерозію та інші форми деградації ґрунту, засолення, заболочення - ми втрачаємо сільгоспугіддя. Згідно даних досліджень за останні 20 років господарської діяльності в області грунти втратили 20% набутої потенційної родючості грунту. Органічне сільське господарство має великий потенціал, щоб виправити ці негативні тенденції”, - зробив наголос Ігор Леонідович.

Разом з тим, він зазначив, що органічні методи господарювання покращують стан ґрунту та його родючість без застосування хімічно синтезованих добрив. Боротьба з бур’янами та шкідниками проводиться без застосування токсичних пестицидів, оберігаючи тим самим земельні та водні ресурси від забруднення токсичними сполуками. Обов’язкове застосування сівозмін, використання насіння і порід, адаптованих до місцевих умов, і відновлення функціонального біорізноманіття сприяють подальшому зміцненню екологічного балансу.

Учасниками форуму було обговорено ряд важливих питань організації та подальшої роботи тих суб’єктів господарювання, що вже працюють у напрямку органічного виробництва.

Ключовими питаннями, які обговорювали протягом дня були:

- визначення першочергових завдань з розширення сектору та формування ринку органічної продукції;

- чи формує органічне виробництво сталі робочі місця, сприяючи стабільній занятості населення;

- кому потрібна продукція перехідного періоду;

- ринки збуту - перспективи та ризики;

- як боротися з бур’янами;

- як вести сівозміну;

- де брати посівний матеріал;

- логістика органічної продукції.

980-2fb3692259a1fb9effbfcf1a6a6cdb86 Доповідачі також розповіли про практичний досвід органічного виробництва аграріїв Європи та поінформували учасників заходу, як вони можуть отримати міжнародну консультаційно-практичну допомогу, якщо виявлять бажання стати виробниками органічного продукту в Україні та пройти необхідну сертифікацію.

Захід відбувався настільки енергійно, що не дивлячись на регламент, учасники мимоволі подовжили засідання на 2 години.

Наприкінці обговорення та підсумовуючи результати форуму начальник управління агропромислового розвитку Черкаської ОДА Ігор Колодка, відмітив ефективність проведеного заходу та запросив всіх учасників до співпраці по запровадженню пілотного проекту на Черкащині по органічному землеробству, в якому опрацювати дієвий механізм забезпечення державної підтримки господарств у перехідний період та в ході проведення сертифікації на відповідність органічному виробництву.

“Розвиток органічного сільськогосподарського виробництва сприятиме створенню додаткових робочих місць в сільській місцевості і нових перспектив для малих та середніх фермерських господарств”, - закриваючи засідання, зазначив Ігор Леонідович.

<< Початок < Попередня 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Наступна > Кінець >>
Сторінка 7 з 10